dijous, 25 de juny del 2015

Cytinus hypocistis. Gerreta de mel

Cytinus hypocistis. Gerreta de mel.
 Va ser a Benafigos(l'Alt Maestrat) on vaig trobar aquesta meravella, fent el Camí prop del riu Montlleó.
Gerreta de mel

dimecres, 24 de juny del 2015

Acer granatense. Oró, Auró.

 Acer opalus granatense. Oró, Auró.
  Els Aurons són un regal per al caminant a la tardor, els contrast de colors quan comencen a fer el canvi de colors, tot i que estaven molts mesos guardades en el rebost és hora d'obrir la fitxa a aquest arbret dels nostres boscos. En aquest cas les fotografies són preses a la tardor passada al terme d'Ares del Maestrat en la Caminada del Camí de Catí a Ares.
 Aquesta subespècie és la més comú al País Valencià , té les fulles més petites , amb més dents i més agudes que la blada, Acer opalus subespècie Opalus.
Oró dintre d'un pi
 En la darrera fotografia veiem un xicotet Oró naixent entre les gruixudes branques d'un pi prop de Sant Joan de Penyagolosa el setembre del 2012. La característica que em sembla més fàcil de  localitzar és que té el peciol de les fulles roig.

Apium nodiflorum.Creixents bords

Apium modiflorum.Creixents bords.
 Durant tot l'hivern havíen anat omplint la séquia, sumergits en la humetat i les aigües i fang de la séquia, fins que a la primavera convertits ja  en brossa traien les seues umbel·les a la llum, en un esclat de petites flors, omplitnt tota la llera de la séquia. Va ser en eixe punt màxim quan vaig poder fer les fotografies, a la setmana següent ja havien segat la séquia i no quedava res, fins l'any que ve que tornarien a aparèixer, brotant de les seues arrels que queden soterrades.

creixents bords-
Umbel·la florida-maig 2015

 És una planteta del mateix genere que l'api(apium graveolens).

dimarts, 23 de juny del 2015

Genista valentina. Ginesta de graneres.ginestell valencià

Genista valentina.Ginesta de graneres.Ginestell valencià.
 La ginesta és molt abundant, arbust que solem veure vora les carreteres amb el seu esclat de grocc. Segons sembla les seuesbranquetes s'utilitzaven per fer graneres(d'ací el nom) i també per posar als cucs de seda perquè pogueren finar entre les branquetes.
Ginesta en flor
Ginesta vora el riu Túria-9-5-15

Onopordum acanthium Card d'ase

Onopordum acanthium Card d'ase.

 Aquest cad té la peculiaritat d'estar cobert per una bora blanca que l'envolta per totes bandes. El vaig trobar a la caminada de Riba-roja a Paterna vora el riu Túria.





Anacyclus valentinus.Bolitx.

Anacyclus  valentinus.Bolitx.
Peculiar planteta clarament identificable pels seus botons florals grocs que destaquen en mig de la vegetació., sense pètals, les seues fulles molt retallades.  El punt on la vaig trobar és fent el Camí de Riba-roja a Paterna prop de l'Assut, on comença la séquia de Moncada
Bolix-vora el riu Túria-9-5-15

dilluns, 22 de juny del 2015

Asphodelus ramosus. Gamó.

 Asphodelus ramosus. Gamó.
 Se'm fa complicat de vegades distingir  l'asphodelus aesticum de l'asphodelus  ramosus, ja que estem parlant totes dues de plantes  de més port que l'asphodelus phistolusus que és més xicotet, i es diferència facilment. Entenc que amb l'Asphodelus ramosus la fulla es troba més marcat el centre de la fulla i marquen més la forma d'U , en el cas de l'asphodelus aesticum recorda més a la llisor i color del porro. Tota manera anirem aportant les diferències, fins confirmar totalment que es tracta d'aquesta espècie.

Platanus orientalis.Plàtan

Platanus orientalis.Plàtan oriental.
 En aquest cas hi ha dues espècies semblants, el platanus orientalis, el platanus occidentalis i després un híbrid entre aquestes dues espècies. El trobem en moltíssims parcs i  jardins.
 A poc a poc anirem veien les diferències entre les tres espècies.
  Pot crèixe de manera natural dintre dels boscs de rivera, com en aquest cas vora el riu Túria.En aquest cas la singularitat d'aquest arbre de vora el Túria a Riba-roja és de tenir cinc troncs que pugen de se terra.
Plàtan de cinc troncs vora el riu Túria a Riba-roja
 fruit del plàtan monumental
Plàtan monumental prop del riu Túria

Populus nigra. Xop .Pollancre

Populus nigra. Xop .Pollancre.
 En la caminada del  Camí, el dia 9-5-15, de Riba-roja a Paterna, per vora el riu Túria ens vam trobar molts arbres típics del bosc de rivera, entre d'altres com els pollancres o xops. Alguns eren altíssims i d'altres més recargolats i baixets. Era el moment de la dispersió de les llavors que escampaven per terra i per l'aire amb flocs  tan semblants a la neu que de lluny recordaven una nevada.

 Expulsió dels fruits llanosos dels pollancres

Pollancre vora el riu Túria. 9-5-15
Aquest pollancre de dimensions considerables estava prop dels berenadors al terme de Manises(L'Horta)


Populus nigra prop de la partida de la Fileta de Castelló.

Pollancre al paratge de l'ssut de Borriol
No cal dir com es de bonic i quines tonalitats li dóna al paisatge el pollancre a la tardor, en trobarem molts d'exemples, ací hi ha alguns pollancres de la caminada de la tardor del 2015 d'Alcalà de la Jovada a Planes, aquest ja al Comtat.



diumenge, 21 de juny del 2015

card??

 Aquest card el vaig trobar al camí de Riba -roja a Paterna vora  el camí,de moment encara no sé identificar-lo

Silybum marianum. Card marià

 Silybum marianum.Card marià.
 Aquest card el vaig trobar en la caminada de Riba-roja a Paterna  al marge del camí, formen una planta gran de vora 1,5 metres , per a la identificació hi ha dos trets identificatoris, per una banda la forma i color de la carxofa  la distribució de les espines llargues i espesses i per una altra banda la coloració de les fulles amb els nervis tacats de blanc
Flor de card marià
Card marià amb una abella xuclant el nectar. 9-5-15 Riba-roja de Túria

 Em sembla curiosa la llegenda del card marià. Segons sembla, la llegenda  diu que la Mare de Déu en la seua fugida i per salvar el fill Jseús d'Herodes, el va tapar amb les fulles del card i que en anar-se'n li van caure gots de llet i el van tacar de llet.
D'alguna manera és l'esplicació mística de la marcada coloració blanca de les nerviadures, caràctes distintiu de l'espècie.

dissabte, 20 de juny del 2015

Salix babilonica. Desmai

 Salix babilonica. Desmai.
Aquest arbre és molt utilitzat en jardineria, però també  el podem veure salvatge vora els rius  formant part dels boscos de rivera. En aquest cas  en podem veure algun vora el riu Túria.
 He de fer el seguiment per confirmar que a la fotografia de tota els desmais tenen aquesta infrutescència o és que perteny a una altra espècie.
Curioses infrutescències.

divendres, 19 de juny del 2015

Populus alba. Alber blanc

Populus Alba. Alber blanc.
Seguiem el camí que portava al platan monumental a l'etapa de Riba-roja a Paterna, vora el riu Túria, el bosc de rivera ens acompanyava i els albers blancs cobrien d'ombra el camí. Un incendi feia poc que havia cremat el sotabosc i les parts baixes dels arbres però en general no havia arribat a matar-los, exepte algun cas exepcional.
 És un arbre que sempre m'ha atret per una banda el cotrast entre el anvers i el revers de la fulla, eixe blanc bellut del revers i l'escorça emblanquinada.
Caminada a l'etapa de Riba-roja a Paterna,  la senda cap al plàtan monumental.

dimarts, 16 de juny del 2015

Tamarix africana.Tamarit africà.

Tamarix africana.Tamarit africà.
 Seguim les claus que ens explica Daniel Climent i Giner al seu llibre Les Nostres Plantes per deduir  davant de quina de les tres espècies ens trobem.
 En primer lloc el tamarit és de considerables dimensions,  es troba a l'etapa de Paterna a Riba-roja al cantonet on hi ha el caminet que porta al bar equestre i el mas d'Alcedo, ja prop de Riba roja.
Pel que fa a l'espècie expose el quadre ací sota:

               amb quatre sèpals i quatre pètals;bractees llargues. Tamarix bobeana
Flors                                           blancs o rosa pàl·lids. Tamarix africana
               amb cinc petals i cinc sèpals
                                                          roses o vermells. Tamarix gallica



                                           Grosses(8-9mm de grossària)   . Tamarix bobeana
                                                               denses i atapeïdes.Tamarix africana
Inflorescències: Primes(menys de 8mm)    laxes                    . Tamarix gallica


                aovades, densament poblades com en un xiprer         .Tamarix africana
Fulles
                lanceolades, menys densament agrupades                     Tamarix Gallica.

Tamarit florit-9-5-15-Riba-roja


A l'ampliació de la darrera fotografia podem traure algunes conclusions:
 Podem observar amb facilitat que les flors tenen cinc petals i no quatre la qual cosa desestima l'opció de Tamarix bobeana que té quatre sepals i quatre pètals. per altra banda veiem que les flors són blanques. Això ens descarta també el tamarix gallica.
 Si a més a mes observem les inflorescències primes , però denses i atapeïdes ens acaba de confirmar que estem davant d'un tamarit africà.

 En aquest cas, per la determinació de l'espècie dels tamarits de la platja del Gurugú al Grau (Plana Alta) seguim els mateixos paràmetres que el de Riba roja( Camp de Túria) i arribem a les mateixes conclusions, pel nombre de petals i sepals, per la densitat de les inflorescències i per la forma de les fulles.


Un altre exemplar de Tamarit, també de la mateixa espècie,  el vaig trobar al passeig marítim de Benicàssim(Plana Alta).
 En la meua caminada cap a finals d'agost del 2015 per la Gola del Millars a Almassora, la Plana Alta vora mar vaig trobar també molt de tamarit florit.






Planteta de fulles xicotetes

Aquesta planteta creix molt sovint  a la marjal de Castelló i a Borriol i fa com una manta sobre el terra allà on n'hi ha humetat.




dilluns, 15 de juny del 2015

Anagallis arvensis. Morró, murró

Angallis arvensis. Morró, murrons.
 En aquesta planteta, hi ha dues tendències entre els botànics, els que consideren la de flors blaves i la de flors carabasses dues subespècies diferents i els qui la consideren dues especies diferents.
 Segons sembla la més comuna és la que té les flors de color carabassa, en el nostre cas entre la flora de la partida la mota sol ser més comuna la de les flors carabasses.

Malva sylvestris.Malvera

Malva sylvestris.Malvera.
 Molt abundant, trobem  la malva pels marges de camins i zones ruderars, així com hi ha molta als  descampats dels afores de les poblacions. De vegades tinc el dubte si sempre estem parlant d'aquesta especie o n'hi ha d'altres que  confonc.
Malva en flor
 Malva a la partida la Mota-1-5-15


 Al terme de Castelló:
 Com he dit abans és molt abundant pels descampats de vora la població de Castelló, antics horts de tarongers, ara descampats  en procés de construcció. També la tenim a la partida la Mota