diumenge, 10 d’abril del 2016

Ceratitis capitata. Mosca del mediterrani o de la fruita

Mosca del Mediterrani o de la fruita.
 Més menuda que l'altra mosca però coneguda perlseus efectes devastadors sobre   la fruita.

diumenge, 3 d’abril del 2016

Kalanchoe daigremontiana.

Kalanchoe daigremontiana.
  Aquesta espècie és endèmica de l'illa de Madagascar, conreada com a ornamental i naturalitzada en riberes i barrancs, té molta capacitat de multiplicació, ja que es capaç de multiplicar-se produint plantes a les vores de les fulles.
 Jo la vaig conèixer per primer cop en aquesta caminada del dia 9 de gener de Sagunt a Almenara, en aquest cas en un barranquet als afores de Sagunt.


  Durant la mateixa caminada en el marge d'un camí em vaig trobar aquest exemplar totalment florit, al costat d'una matissa, com veiem és molt invasora.


 Pel que darrerament ha pres fama és per la seua capacitat de curació del cancer.

Molsa

Molsa.
 En aquesta entrada estudiarem les molses i si podem les diferents espècies.
Molsa als boscos d'Artana a la serra d'Eapada, a la Plana Baixa.

Apis mellifera. Abella

 Apis mellifera. Abella.
 Les abelles formen part del nostre paisatge i crec que cal recordar la seua importància amb la pol·linització de les espècies vegetals .
 És un insecte molt estudiat pel seu aprofitament, per l'estracció de mel i pol·len i també com hem dit abans per la pol·linització de les espècies vegetals i en especial aquelles  espècies   conreades. Hi trobem moltes subespècies.
 És una de les espècies d'animals  on l'organització social  és més important.
 La distribució de les tasques dintre del rusc depenent de l'edat , el sexe o el rang social fa que desenvolupen una tasca o una altra i això fa  que  la vida de l'arna funcione, i tothom té el seu paper dintre del rusc.


Abella amb les potetes plenes de pol·len


Les larves són alimentades amb jaleia reial fins al tercer dia,  és clau l'alimentació a partir del   tercer dia , si continuen l'alimentació amb jaleia reial esdevindrà una reina, si al tercer dia es canvia l'alimentació a pol·len esdevindrà una obrera. En el cas que siga una obrera, depenent de l'edat tindrà una funció dintre l'arna, ventilació, l'alimetació de les larves i finalment les més velles eixiran del rus per recollir pol.len i nectar.



Bombus terrestris. Borinot de terra.

 Bombus terrestris. Borinot de terra.
 He tingut dubte si era el bombus terrrestris i el bombus hortorum. Finalment per la coloració de les franges de l'abdomen i el tòrax he pensat que tenia més semblances amb les del bombus  terrestris.
 Un dels trets diferencials és el final de l'abdomen pintat de blanc, però tant a la viquipèdia a l'enllaç esmentat com al llibre consultat  "Insectos y arañas guias de bolsillo. George C. Mc Gavin, edicions Omega" esmenta també l'espècie bombus hortorum com de cua blanca.
Però la distribució de la coloració de les franges de l'abdomen , blanc, negre, groc, negre coincideixen sols amb el bombus terrestris.


dissabte, 2 d’abril del 2016

Talpó.

Talpó.
  De moment encara no l'he pogut fotografiar, però si que trobem els petits pilonets de terra que amuntega per fer els seus caus.  És un malsón per als conreus de carxoferes ja  que  es menja l'arrel  quan es troben en plena producció.

divendres, 1 d’abril del 2016

Thymus piperella. Pebrella.

Thymus piperella. Pebrella.
 La pebrella és una planteta llenyosa, no la trobem a les comarques de la Plana i el Maestrat, per això la tinc poc vista, en aquest cas l'he trobada  prop de la Barraca d'Aigües Vives entre Carcaixent i Alzira en la caminada pel Realenc cap a la Casella.