diumenge, 31 de maig del 2015

Planteta desconeguda

Planteta desconeguda.

És una planteta minuscula, que creix al voltant dels conreus

Trachemys scripta scripta. Tortuga d'orelles grogues

Trachemys scripta scripta. Tortuga d'orelles grogues.


 Aquesta tortuga, d'una grandària
considerable la vaig poder  fotografiar el passat Sant Antoni, al Parc del Meridià, on tots els veïns portaven els animalets que tenien.
 Entenc que és un animal salvatge tot i que en aquest cas viu domesticada. Per altra banda veiem que  té els laterals de la cara grocs i no rojos  per això és una tortuga de Florida  d'orelles grogues.
 Com sempre cal nomenar el problema que ocasiona la tortuga de Florida en llibertat per les nostres sequies , i el perill que té de desplaçar a l'autòctona, que curiosament encara no n'he pogut fotografiar cap.



Una altra vegada quan tornava per la carretera en el cotxe la vaig trobar creuant-la, crec que és igual que la primera , també la tortuga d'orelles grogues



dissabte, 30 de maig del 2015

Chelidonium majus.Celidònia

Chelidonium majus.Celidònia.

 Planta molt singular i medicinal, curiosa  especialment pel color de la sava, que és de color carabassa.
Detall de la flor

Detall dels fruits i llavors

 Detall dels fruits

divendres, 29 de maig del 2015

Lamarckia aurea. Cua de gos daurada

Lamarckia aurea. Cua de gos daurada. És una  gramínia (poàcia)prou baixeta que moltes vegades sol passar desapercebuda si no et fixes, però destaquen  les seues espigues  semblants a una cua de gos o un raspallet, d'ací el seu nom tant en català com en castellà(cepillitos).



Phagnalon saxatile. Ullastre de frare

Phagnalon saxatile. Ullastre de frare. Planteta molt comuna per les muntanyes de la  Plana i els pobles de mitja muntanya. Un tret característic són les tiges de color blanc.
 Aquesta la vaig trobar al camí que puja cap a l'ermita de la Magdalena a Castelló de la Plana. 



Xanthium strumarium. Llepassa

Xanthium strumarium. Llepassa.

No l'he poguda localitzar encara en fulla, però els seus fruits són molt característics, és una bola allargada tota plena de punxes i amb dues punxes més grans a la part de dalt. Aquestes plantes seques estaven al barranquet que creuem just abans de pujar al turó de la Magdalena a Castelló de la Plana.

Caminant de Cabanes a les Santes a la Plana Alta vaig tenir la sort de poder veure la planta verda  on podem veure l'inici dels fruits, a l'estiu del 2015.




Lavandula dentata. Espigol retallat

Lavandula dentata. Espigol retallat. La diferència de l'espigol o el tomaní respecte aquesta lavandula són les seues fulles  totalment retallades, dentades i la forma de les inflorescències. L'he pogut fotografiar a la muntanyeta de la Magdalena a Castelló de la Plana.



En el meu passeig per les planes del Montgó a la Marina, també la vaig veure, tot i que com era d'estiu estava tot molt sec i no estava florit.





Arum italicum.Colocàssia borda, cresola

 Arum italicum.Colocàssia borda, cresola.

 Fa unes fulles  semblants a la cala,  però més menudes, més vigorosa que els anomenats frarets.(arisarum vulgare)
 Em falta trobar-la en flor.
L'he trobada al camí de la Magdalena a Castelló de la Plana, on abans hi havia una parcel·la de palmeres i ha estat arrancada.

Centaurea aspera. Bracera

 Centaurea aspera. Bracera.

 D'aquest genere hi ha algues espècies semblants, però m'ha segut facilment reconeixible per les espines de la carxofeta, l'obriülls(centaurea calcitrapa) te unes espines molt fortes a la part de la carxofeta. Aquestes són molt més xicotetes.
 Aquesta la vaig trobar al camí de la Magdalena (Castelló de la Plana), vora un marge de pedra en prop de l'antic camí de Barcelona i el camí que puja cap a l'ermita. Les flors  em semblen realment  molt boniques.


Una enfiladissa amb fruits grossos


Una enfiladissa amb fruits grossos.
 Aquesta planta enfiladissa, que es troba salvatge i de vegades forma part de tanques de conreus  encara no sé com es diu.
 La foto està feta al terme de Castelló.

dimecres, 27 de maig del 2015

Lavatera maritima.Malva de roca

Lavatera maritima.Malva de roca. És una malva amb una flor blanca -rosada, la planta pot arribar a fer prop d'un metre i la seua tija i les fulles tenen com una borra de color blanc.
 N'he trobat moltes a la part de la muntanya de la Magdalena a Castelló de la Plana(Plana Alta).



dimarts, 26 de maig del 2015

Thymelaea hirsuta. Palmerina, barra


Thymelaea hirsuta. Palmerina, barra,bufalaga. Sempre recorde que de menut la utilitzàvem per posar-la al betlem.


Bufalaga prop de l'ermita de la Magdalena a Castelló de la Plana.

Opuntia ficus-incica. Figuera de pala

Opuntia ficus-incica. Figuera de pala.
 Figuera de pala plantada a un cossiol.

Li diem figuera col·loquialment però  no té cap relació amb la figuera(ficus carica), de fet perteny a la família de les cactàcies, extesa per tot arreu, és prou invasora, utilitzada per fer tanques  infranquejables.
 Es molt fàcil de reproduir, ja que arrela amb certa facilitat
 Pot arribar a tenir una tija única.
 Prop del castell de Sagunt vàrem trobar en flor algunes figueres de pala
flor de figuera palera





Prop d'Olocau a la comarca del Camp de Túria al paratge anomenat les macollades d'Olocau  vaig trobaraquesta flor de figuera palera






 El cotonet és un parasit que es fixa a la pala,  antigament del cotonet s'extraia un tiny que s'utlitzava per a la roba.






Planteta desconeguda. Callosa. La Marina


Desconeguda.Callosa.Aquesta planteta la vaig veure per primera vegada prop de Callosa, però de moment no la identifique



Phlomis lychnitis.Orella de llebre

Phlomis lychnitis.Orella de llebre.

 És molt espectacular la seua flor groga en forma de canelobre. En aquesta planteta encara no ha tret les flors.  Fotografiada als Rosildos(Serra Engarceran).







En aquest cas ja la trobem florida espectacular el canelobre, com té les flors en pisos, fotografiada al terme de Borriol.
També en Borriol trobem l'orella de llebre seca amb la floració ja passada.