dilluns, 13 d’octubre del 2014

Rosmarinus officinalis.Romer

Rosmarinus officinalis.Romer/Romaní 
 El romer tal vegada siga la més comuna de les plantes  que ens trobem per les muntanyes  del voltant de les comarques de la Plana, i el Maestrat.
Al desert de les Palmes després d'un estiu sec que havia engroguit els romers la tardor i les primeres pluges feia florir el romer.
Passejant per Borriol seguint la via Augusta també vaig trobar alguns romers entre la vegetació. Pel que fa a les seues propietats medicinals,  Luis Mulet Pascual en el seu llibre "Estudio etnobotànico de la provincia de Castellón"  ens parla de la seua utilització a les comarques de la Plana els Ports l'Alcalatén, la Plana, l'Alt Millars i l'Alt Palància.  El ventall de possibilitats és molt gran i ací en citare alguns exemples dels que diu al llibre. Als Ports s'utilitza com   estimulant circulatori, vulnerària i hepatoprotectora, antirreumàtica, hipotensora, anticatarral i antiflogística i digestiva, entre d'altres.
 Al Maestrat també s'utilitza com  vulnerària, antisèptica, hipotensor, anticatarral, detoxificador, antiodontàlgica, antirreumàtica, descongestiva nassal, antiflogística, antialopècica purgant estimulant i revulsiva, espectorant i antisèptica.
 Pel que fa a la Plana Alta també s'utilitza com a vulnerària antisèptica, hemostàtica, antiinflamatòria, digestiva, antitusigènica, protector gàstric, afrodisíaca, antiinfecciosa, entre d'altres.
 És impressionant la quantitat de propietats que té .

 Del romer també es pot fer alchool  de romer, per fer fregues estimulants. Per altra banda és comú  el  seu ús en la  cuina tradicional com pot ser   per acompanyar carn, peix o la paella.







Pel que fa a la música popular el romer  el trobem en alguna cançoneta popular com  per exemple aquesta nadala.
Pastorets i pastoretes 
feu-me llenya que tinc fred
no me la feu d'argelagues 
feu-me la de romeret, de romeret

1 comentari: