El romer tal vegada siga la més comuna de les plantes que ens trobem per les muntanyes del voltant de les comarques de la Plana, i el Maestrat.
Al desert de les Palmes després d'un estiu sec que havia engroguit els romers la tardor i les primeres pluges feia florir el romer.
Passejant per Borriol seguint la via Augusta també vaig trobar alguns romers entre la vegetació. Pel que fa a les seues propietats medicinals, Luis Mulet Pascual en el seu llibre "Estudio etnobotànico de la provincia de Castellón" ens parla de la seua utilització a les comarques de la Plana els Ports l'Alcalatén, la Plana, l'Alt Millars i l'Alt Palància. El ventall de possibilitats és molt gran i ací en citare alguns exemples dels que diu al llibre. Als Ports s'utilitza com estimulant circulatori, vulnerària i hepatoprotectora, antirreumàtica, hipotensora, anticatarral i antiflogística i digestiva, entre d'altres.
Al Maestrat també s'utilitza com vulnerària, antisèptica, hipotensor, anticatarral, detoxificador, antiodontàlgica, antirreumàtica, descongestiva nassal, antiflogística, antialopècica purgant estimulant i revulsiva, espectorant i antisèptica.
Pel que fa a la Plana Alta també s'utilitza com a vulnerària antisèptica, hemostàtica, antiinflamatòria, digestiva, antitusigènica, protector gàstric, afrodisíaca, antiinfecciosa, entre d'altres.
És impressionant la quantitat de propietats que té .
Del romer també es pot fer alchool de romer, per fer fregues estimulants. Per altra banda és comú el seu ús en la cuina tradicional com pot ser per acompanyar carn, peix o la paella.
Pel que fa a la música popular el romer el trobem en alguna cançoneta popular com per exemple aquesta nadala.
Pastorets i pastoretes
feu-me llenya que tinc fred
no me la feu d'argelagues
feu-me la de romeret, de romeret
Molt interessant!
ResponEliminaMarga