diumenge, 25 de gener del 2015

Pinus Halepensis. Pi blanc

 Pinus halepensis. Pi blanc.


 El pi blanc és el més corrent a  totes les comarques costaneres, i de poca altitud,  amb molta quantitat de pinyes, que cobreix moltíssimes hectàrees de les muntanyes del litoral..  El seu ràpid creixement  i la seua proliferació després dels incendis l'ha fet col·lonitzar molt del que  antigament correspònia a la carrasca, (Quercus ilex rotundifolia).
També,  podem veure que moltes zones abancalades antigament ocupades per l'agricultura, petits bocins de terra arrancats a la muntanya  pels nostres
flors masculines
avantpassats, per poder sobreviure millor, plantat per oliveres, garroferes o cereal. Encara en alguns  bancalets veiem  on  hi ha esquelets d'aquesta manera de fer, i ens apareixen  les restes d'una garrofera  o una olivera mig seca.
 El pi ha anat conquerint molts d'aquests bancals i ofegant les garroferes en mig del pinar, això si, els bancals fets de pedra en sec ens recorden que van formar part de terres de conreu.
Pinyes joves
 Ara tal vegada una nova etapa se'ns prepara, la forta sequera i la debilitat dels pins, molt probablement a Tomicus està aclarint els boscos. Fins on arribarà?. Molts boscos de pi blanc  vistos de lluny ens recorden un bosc caducifoli de tardor, si veiem les muntanyes de lluny, els pins agafen una tonalitat rogenca, no, no són roures, són pins morts pel tomicus.
disparat  el perill.  El
 Clar, és el moment de tallar els pins malalts i  pelar l'escorça, si poguerem controlar-ho seria una manera d'aclarir les zones exesivament espesses, si se'ns en va de les mans qui sap com poden acabar les
nostres muntanyes.
Sempre recordaré l'incendi del 82 del desert de les Palmes, i la canço que perpetua el record.

Mare al Bartolo jo no puc pujar, mare al Bartolo jo no puc pujar, que han tirat un misto i s'ha encés el pinar que han tirat un misto i s'ha enceés el pinar. Ja pugen els frares a tallar els pins, ja pugen els frares a tallar els pins i de Benicàssim colles de veïns i de Benicàssim colles de veïns.
 Adéu al Bartolo ermita i convent, adéu al Bartolo ermita i convent adéu pera sempre que te llança el vent adéu per a sempre que te llança el vent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada