dimarts, 15 de setembre del 2015

Equisetum hyemale. Aspreta, cenuc, cua de cavall.

 Equisetum hyemale.  Aspreta cenuc, cua de cavall.
 El seu nom més comú a la major part de terres de parla catalana és cua de cavall, però a Castelló de la Plana sempre li hem dit cenuc, curiosament Luís Mulet Pascual al seu llibre " Estudio etnobotànico de la provincia de Castellón" sempre fa referència a la denominació cua de cavall per les comarques de la Plana, Maestrat i els Ports,  amb diferents variants  de cua, coa, cola o rabo,  però en cap moment parla de cenuc. Sols fa refèrència a l'espècie equisetum arvense, la cua de cavall petita.
Aquesta planteta té dues cares molt diferents , dues maneres d'entendre-la.
 La seua relació dintre del genere equisetum.
 Com veiem la cua de cavall petita, equissetum arvense ,   i la cua de cavall grossa ,o equisetum maximum són molt més ramificades, en aquest cas, aquesta espècie de cua de cavall en cada nus normalment no hi ha ramificacions o molt poques.


Una brossa a l'ull per molts llauradors
 Especialment a l'horta de Castelló, que com hi ha humetat sol crèixer per tot arreu sobretot allà on hi ha humetat i el nivell de l'aigua no es troba molt profund. Antigament quan els horts de tarongers es llauraven havia de competir amb totes les altres herbes i això la mantenia en un segon lloc, el que va passar és que els herbicides i l'abús d'hebicides als horts de tarongers va fer que les més resistents tenien  més lloc al eliminar les altres, i aquesta era una obsessió per aquells llauradors d'eixa generació, que volien tenir l'hort com si fora una carretera asfaltada,  i moltes vegades abans es moria l'avi, de vegades enverinat per l'herbicida, que el llaurador podia acabar amb el cenuc.
Una planta meravellosa per l'agricultura biològica
Per l'altra banda pels qui tenim una altra manera d'entendre la terra i no volem que el nostre hort siga com una carretera asfaltada, i la terra enverinada i entenem la riquesa que moltes plantes poden aportar, podem veure les coses d'una altra manera que els llauradors del cas anterior.
 La cua de cavall és una planta medicinal que té molíssimes propietats tant pel que fa per l'agricultura com pel tractament de moltes malalties humanes.
 En agricultura s'usa moltíssim  en tractaments  per previndre a les plantes dels fongs, i  per enfortir en general el nostre hort  de qualsevol plaga o malaltia, és impressionant quan fem un tractament de cua de cavall com reaccionen les plantes al cap de dos dies  i es posen d'ufanes. La podem fer en infusió  bollint la planta i després disoldre la infusió per fer el tractament o bé macerar la planta i deixar-la en aigua durant 21 dies, i aquesta aigua es barreja amb més aigua i la utilitzem per fer el tractament, sense perills cap a la persona que ho fa.


Cenuc vora un marge

Cenuc vora un marge

 En aquest cas pot arribar a dimensions més grans



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada